ArtLive - партньор на литературен клуб "Перото" в представянето и популяризирането на българската литература

Четене

Дино Динев – Джими е личност със забележителен живот и автобиографичната му книга „Нетаен агент“ е съвършеното доказателство за това.

Какво е да си троен агент? Да имаш три личности, три живота, изживени паралелно в безумния период на Студената война? Възможно ли е да упражняваш такава дейност, без да накърниш нечии интереси? А какво е да работиш с легенди като Висоцки, Клод Льолуш и Роман Полански?

 

Роден през 1940 г. в София, Дино Динев работи като осветител и асистент-оператор в Студия за игрални филми „Бояна”, по-късно завършва кинорежисура в Париж и става асистент във Френската национална телевизия, където се запознава с Жерар Депардийо. Междувременно е вербуван от българската Държавна сигурност и от френските спецслужби. Създава собствена фирма и става ексклузивен дистрибутор на френски и американски продукции в бившите соцстрани. Започва да разпространява и съветски филми във Франция, което го сближава с Тарковски, Сергей Бондарчук и Никита Михалков. Осъден на три години затвор от френския Съд за държавна сигурност като троен агент, той оставя млада съпруга и две невръстни деца.