Премиера на романа "Време. Кръв. Пясък." Екатерина Костова

0,00 лв.

29.05.2023
19:00 ч.
In The Mood - ул. Позитано 52

За събитието:

Пренасяме в Испания през 1936-та година - началото на Гражданската война, в което политическите страсти бързо се трансформират в обществени и противопоставянето се завихря като циклон, чиято кървава фуния за 3 години смила милиони хора и десетки градове.

In the mood с премиерно заглавие на книга! Историческото фентъзи „Време. Кръв. Пясък.“ на журналиста Екатерина Костова ще се срещне за първи път с читатели в София на 29 май от 19 часа на ул. „Позитано“ 52. Книгата ще представи журналистът Николай Лефеджиев, а в емоцията на времето от Испанската гражданска, за което разказва романът, ще ни потопят джаз музикантите Мирослава Кацарова - глас и Мирослав Турийски - пиано.

Във "Време. Кръв. Пясък." един мъж от Черноморец - Никола Зеков - се събужда на плажа в чужда държава и друг век. Така се пренасяме в Испания през 1936-та година - началото на Гражданската война, в което политическите страсти бързо се трансформират в обществени и противопоставянето се завихря като циклон, чиято кървава фуния за 3 години смила милиони хора и десетки градове.

Какво се случва с българина от 21 век в една война, за която той е чувал съвсем малко?В новото историческо фентъзи Никола от Черноморец ще седи на една маса с Хемингуей и ще участва в тайна операция с него, ще вдъхне кураж на Джорд Оруел, ще попадне сред българи от Интернационалните бригади, ще бъде санитар в болница, охрана при специална мисия, диверсант, войник на фронта, пациент след важна битка край Мадрид, помощник на бременна жена, рибар. Ще се стресне от патоса на времето, ще се влюби от пръв поглед, ще погледне смъртта в очите неведнъж, ще бъде приятел, ще бъде баща.

Kога чуждата война става твоя лична, какво значи да търсиш враг сред своите, кой ръководи страха, защо обратното на смъртта не е живот, а любов – все въпроси, до чиито отговори героят от романа стига през събития и срещи в Мурсия, Валенсия, Барселона и Аликанте – там, където последно пада Републиката и свършва войната.

„Време. Кръв. Пясък.“ е посветен на проф. Светлозар Игов. Написан е с помощта на Програмата на министерството на културата за подкрепа на творчески проекти в областта на литературата.

Това е седмата книга на Екатерина Костова - журналист по професия, в момента - продуцент на сутрешното телевизионно предаване "Добро утро, Европа" на Euronews Bulgaria.