Христо Йоцов

Барабани

ХРИСТО ЙОЦОВ е роден през 1960г. в семейство на музиканти. Завършва музикално училище и академия в класа по ударни инструменти на проф. Добри Палиев.
От 1982г. свири с различни джаз групи в България и Европа. С “Акустична версия” печели двете най- престижни европейски награди за джаз-1985 в Белгия и 1986 – в Германия. В периода 1982-89 е барабанист и аранжор на Биг-бенда на Българското радио. От 1989 води клас по ударни инструменти в отдел “Поп и джаз”в Национална Музикална Академия, професор.

Свирил е със Симеон Щерев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Марио Станчев,Томи Смит, Анди Скофийлд, Адам Пиерончик, Ерик Про, Стив Хамилтън,Тим Гарланд, Алексия, Реджи Уоркмън, Бени Мопин, Стийв Слегл, Том Харел и мн. др.
В момента е един от най-активните и креативни музиканти на българската джаз сцена и основен двигател на много проекти. Характерно в дейността му на инструменталист и педагог е привличането на млади музиканти.

От 1995 г. свири предимно в собствени проекти с участието на български и чужди музиканти, за които създава оригинална музика. Има издадени над 30 албума за български и чуждестранни компании.

Галерия