Камелия Тодорова

Вокал

Камелия Тодорова е един от най-добре познатите български изпълнители, успели да популяризират джаз музиката в страната. Започва своята кариера с някои от най-известните български джаз музиканти, между които Людмил Георгиев, Симеон Щерев, Марио Станчев, Теодосий Стойков и Петър Славов. Първият ѝ голям успех идва с дебюта ѝ през 1978 г. на втория Годишен Джаз Ревю Фестивал в София, който по това време е един от водещите фестивали за импровизирана музика на изток от Желязната завеса.

В периода от 1979 г. до 1983 г. записва поредица от изключително успешни пиеси с Биг бенда на Българското национално радио с диригент Вили Казасян. Честите ѝ изяви на различни сцени ѝ носят много отдадени почитатели.
Тя има съвместни изпълнения със Стан Гец и с групата Мингъс Дайнасти на Джаз Джатра Фестивал в Бомбай през 1980 г., както и с Милчо Левиев, Алберт Мангелсдорф и Дон Чери в родната ѝ София през същата година. Също така е била в съвместна програма с изпълнители като Майлс Дейвис, Сара Воун, Били Престън и Луис Белсън.
Сред наградите, които получава в последните години са почетна грамота и орден за изключителeн принос в областта на българската култура от Министерство на културата на Република България (2011 г.), първата статуетка за “БГ Вдъхновение” на БГ Радио, символ на изключителен принос и пример за всеотдайност към българската музика (2014 г.), както и “Кристална лира” в катерорията джаз за поредица от съвместни изяви със Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов, диригент Славил Димитров, Михаил Йосифов и Бразз Асоциация Комбо (2016 г.).
http://www.camelliatodorova.com/

Галерия