Откъси от романа четат актьора Симеон Владов и (на английски) автора - Гарт Грийнуел

Четене

.

"Каквото ти принадлежи" е завладяващ роман за любовния копнеж, силата на страстта и търсенето на човешка близост в една чужда страна. Едно от най-големите и обсъждани литературни събития в САЩ тази година, книгата получи ентусиазирани отзиви в реномирани издания като "Ню Йоркър", "Ню Йорк Таймс" и "Вашингтон Поуст", като съвсем наскоро беше номинирана и за американската Националната награда за литература (National Book Award) в категория "проза".

В един нетипично горещ есенен ден американец, преподавател в Американския колеж в София, влиза в обществените тоалетни в подлеза на НДК, където се запознава с Митко, харизматичен млад уличник. В следващите няколко месеца, тласкан от копнеж, самота и вкус към риска, американецът продължава срещите си с Митко и постепенно се оказва впримчен във връзка, в която похотта води до взаимно преследване, а нежността се трансформира в насилие. Търсейки себе си в една чужда страна и чужда култура, героят е принуден да се изправи лице в лице със собственото си тревожно минало, с травмите на детството в американския Юг - място, колкото различно, толкова и подобно на България. Написан с безкомпромисна наблюдателност, без сантименталност и екзотика, но също така с много нежност и болка, „Каквото ти принадлежи" е поразителен дебютен роман за желанието и неговите последствия, като едновременно с това рисува точен, невероятно честен портрет на съвременна България с нейните тайни и табута. С поетическа наситеност и еротизъм Гарт Грийнуел създава незабравим разказ за начините, по които миналото и културите ни, белезите и срамът ни, определят какви сме и как обичаме.

Гарт Грийнуел е автор на романа „Каквото ти принадлежи" (2016) и на новелата „Митко", която през 2010 г. печели наградата на Маями Юнивърсити Прес и е финалист за Наградата за дебютна проза на името на Едмънд Уайт, както и за наградата Ламбда. Негови разкази са публикувани в Парис Ривю, СториКуортърли, ВАЙС и др. Грийнуел е роден в Луизвил, Кентъки, и е завършил Харвардския университет и Писателската работилница в Айова. В периода между 2009 и 2013 г. Грийнуел е преподавател в Американския колеж в София. Понастоящем живее и работи в Айова Сити.