Церемонията можете да гледате на живо на 16-ти май в ArtLive, медиен партньор на събитието! Вижте кратките филмчета за номинираните тази година:

Интервю
Фестивали

 

1. Нора Ампова е един от петимата номинирани за Наградата за полет в изкуството тази година. Израснала в семейство на музиканти, Нора естествено тръгва по пътя на изкуството. Нейната форма на изразяване обаче е не музиката, а рисуването. Емоционално искрена с налагaщ собствен стил и силно експресивно чувство, Нора е ярък представител на най-младата вълна от съвременни български художници. Номинирана е заради самостоятелната си изложба  “Личните Венери”, представена в София и Варна и заради включването на нейни творби в елитните селекции в Европейския парламент и в изложбата "Образ и подобие" - 77 автопортрета от колекцията на Николай Неделчев. Цветна, ярка, ексцентрична, Нора експериментира и често се обръща към класиката с необходимия респект, но и с известна доза любопитство.

 

 

2. Най-младият от петимата номинирани за Наградата тази година е китаристът Георги Димитров-Жожо, който е само на 15 г. Следим таланта на му още от малко дете. Той би могъл отдавна да е захвърлил китарата, но вместо това върви уверено по стъпките на големите в класическата музика. Фин, съсредоточен, обаятелен, но и много концентриран в свиренето и в мечтите си, той се явява и печели награди на много български и международни конкурси. Последното му голямо признание е Първа награда в престижния международен конкурс “Млади виртуози” и Специална Награда на EMCY-Европейския съюз на младежките музикални конкурси за изключителни постижения. Георги е все още ученик в Музикалното училище в София в класа на проф. Столина Добрева.

 

 

3. Кинорежисьорът Павел Веснаков е един от петимата номинирани тази година. Всяка година Павел прави все по-силен късометражен филм, привлечен от тъмната страна на реализма. Като сценарист и режисьор е изключително фокусиран върху желанието си все още много млад да заснеме и първия си пълнометражен филм “Спасителят в прахта”, който е в подготовка и търсене на финансиране. Номиниран е заради ясно изразения си кинематографичен стил. Филмът му “Чест” печели едновременно Голямата награда и номинация за Европейските филмови награди в Клермон-Феран, Франция - нещо непостигано досега от друг български режисьор.

 

 

4. Актрисата Деница Даринова е сред петимата номинирани за Наградата тази година. Свободен и независим творец, тя е от онези специални актриси, с които всеки режисьор иска да работи. В последните няколко години изигра много и разнообразни характери. Интересна, различна, себеотдайна, щура, Деница не само играе, но и пее завладяващо. Номинирана е заради умението й да влиза с лекота в различни образи, заради органиката и естествеността и заради смелостта й да участва непрекъснато в провокативни независими театрални проекти, бъдещето, на които дори не е ясно.

 

 

5. Драматургът Кирил Буховски е един от петимата номинирани за Наградата за полет в изкуството тази година. Той е всестранно развит артист - рисува прекрасно, занимава се със сценография и с актьорско майсторство, но е забелязан от членовете на Фондацията преди всичко заради първия си драматургичен текст “Ние сме вечни”, който печели първа награда и реализация на сцената на Театър „София“ под режисурата на Василена Радева. Кирил Буховски вече е готов и с втората си пиеса за живота на емигрантите ни в Лондон, с което показва, че интересът му към драматургията се развива и не е случаен.

 

Гледайте церемонията на живо в ArtLive на 16-ти май от 19 ч.