Цар Симеон II връчи наградата на победителя тази година

Музика
Фестивали
Изложби
Театър

На 16 май на официална, стилна и много емоционална церемония бяха връчени наградите за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2016 за седма поредна година. Събитието се състоя в красивото арт пространство на България Мол.

Явлението в младото българско кино режисьорът Павел Веснaков спечели Голямата награда на Фондация “Стоян Камбарев” за полет в изкуството в силна конкуренция с още четирима номинирани млади творци.
 


Името на победителя бе обявено от Н.В. Цар Симеон II, който лично връчи прекрасната статуетка, изработена от незабравимия художник Кольо Карамфилов.Ето какво сподели Царят:

“Искам да изкажа възхищение от това, което видях тази вечер и от тези таланти, които наистина са изключителни и ще могат да разгърнат крилете си и да полетят още по надалеч и нависоко от гълъба, който видяхме в клипа. Това, което съм чувал и научавам за Фондация “Стоян Камбарев”, действително ме радва, понеже това е духовна инициатива за младите и нещо, което заслужава не само аплодисменти, но и подкрепа. В бизнеса, в ден днешен се говори за Start Up. Ето сега и един прекрасен Start Up, ама на съвсем друго духовно ниво, за което ще поздравя още веднъж. И най-вече да се поклоним пред паметта на Стоян Камбарев, той е там горе и ни гледа със сигурност и всички трябва да сме му благодарни.”Освен тежката три килограмова бронзова статуетка и паричната награда на стойност 3000 лв., Павел Веснаков получи и подкрепа за следващия си филм. Продуцентът и оператор Иван Тонев, като член на Фондацията обяви, че АРС Дижитал студио ще му предостави снимачна техника и аудио пост продукция, а Фил Рот - собственик  на UFO Film and TV studios му подари два снимачни дни в избрани декори на студиото, с ползване на реквизит и гардероб.
 


В началото на вечерта Веснаков получи номинацията си от членовете на УС на Фондация “Стоян Камбарев”- актрисата Весела Казакова и аниматора Мина Милева- един от най-успешните женски кино тандеми в последните години.
 


Президентът Петър Стоянов, който е и Почетен председател на Фондацията откри церемонията с искрено обръщение: “За мен наистина е чест да бъда сред основателите на Фондация “Стоян Камбарев. И днес, след седем години имам седем пъти повече основание да бъда горд с това, защото дейността на Фондацията е наистина зашеметяваща и въпросът не е само в това, че един от всички тези талантливи млади хора, ще получи голямата награда, а в стимула, който имат всички те да работят, да бъдат все по-талантливи, да бъда все по-вдъхновени. Въпросът е че, Фондация “Стоян Камбарев” дава един духовен покрив на младите талантливи българи, насърчава ги да бъдат все по-креативни, все по-добри."
 


Официалната Церемония за връчване на наградите е денят, в който започва истинската мисия на Фондацията, а именно сбъдването на мечтите на младите артисти, чрез помощта за осъществяване на конкретни техни проекти.

Ето какви специални награди и подкрепа получиха и останалите номинирани:
 


Традиционната награда за изкуство на официалния партньор на събитието УниКредит Буланк тази година бе връчена от г-жа Любослава Урам- Директор Глобално банково обслужване и член на УС на банката. Забележителният млад художник Нора Ампова ще реализира своя самостоятелна изложба в Галерия за съвременно изкуство УниКредит Студио, с издаване на луксозен двуезичен каталог. Малко преди това номинацията на Нора Ампова бе обявена от популярния български  журналист и ТВ водещ Кристина Патрашкова и от Николай Неделчев - Главен изпълнителен директор на Публисис Груп България - официален комуникационен партньор на Фондацията, който изненада Нора с поредна откупка на нейна творба за личната си колекция.
 

Петя Георгиева, маркетинг директор на основния партньор на Церемонията България Мол обяви, че Специалната награда на красивия търговски център отива при 15-годишния китарист Георги Димитров – Жожо, който докосна публиката с   изключителното си изпълнение. Младият талант ще реализира и свой коледен концерт на сцената на Мола, на която традиционно свирят музикалните откритията на Фондацията.
 
 
По-рано Георги Димитров – Жожо получи номинацията си от шеметната българска актриса Марта Вачкова и големия композитор проф. Пламен Джуров – диригент на Камерен оркестър „Софийски солисти“, който изненада Жожо с една изключителна награда – концерт на младия китарист с камерен оркестър. Така Фондация “Стоян Камбарев” ще изпълни една от съкровените му мечти, а именно да свири с оркестър на голяма сцена.
 


Един от учредителите на Фондацията, културологът доц. Георги Лозанов, връчи номинацията за наградата на нестандартната млада актриса Деница Даринова, в компанията на собственика на медийна група S-Mediа и партньор на събитието Оля Маркес. След което, водещият на Церемонията Ники Кънчев, поднесе неочаквана поща на Деница. В двете писма, които тя отвори и прочете с огромно вълнение, младата актриса бе зарадвана с две нови роли- в бъдещ театрален спектакъл на вече много успешния режисьор Васил Дуев, също талант, откритие на Фондацията и в пълнометражния дебютен филм на победителя тази година Павел Веснаков – “Спасителят в прахта”.
 


Известната писателка Людмила Филипова и режисьорът и продуцент Петър Тодоров, връчиха петата номинация за престижната награда на обещаващия млад драматург Кирил Буховски. Изненадата за Кирил бе голяма, когато научи от Петър Тодоров, че е селекциониран и ще бъде изпратен в Гьотеборг, Швеция като представители на България в престижния фестивал  ”Europe Interplay”-  най-сериозната платформа в Европа за млади драматурзи. Фондация “Стоян Камбарев” в партньорство с туристическия лидер Premier Tours ще поемат разноските на Кирил Буховски по пътуването и престоя му, както и тези на писателя и драматург Иван Димитров, който след като бе изпратен като млад талант от Фондацията преди две години в Германия, днес вече заминава в качеството си на ментор.
 


В края на вечерта, председателят на Фондация “Стоян Камбарев” Деси Тенекеджиева се обърна с много топли думи към младите таланти: “Наградата е за полет, наградата е за дух, защото имаме нужда и от духовни магистрали. Но състезание в изкуството няма и не може да има. Всеки един от вас е уникален и всеки един от вас е победител. Победител, защото има пълната свобода да прави това, което иска, а това повярвайте ми, е привилегия само на истински талантливите и на докоснатите от Бога. Разказвайте, пейте, режисирайте, мечтайте сърцата си. Всичко останало няма смисъл и е суета. Вярвайте в себе си и летете. Ние ще бъдем с вас.”
 


На вълнуващото събитие присъстваха много приятели и гости на Фондация “Стоян Камбарев”, популярни творци, журналисти и сериозни обществени личности. Церемонията протече под формата на концерт-спектакъл, в който елегантно преливаха кино, музика и слово, майсторски обединени от невероятния водещ и журналист Ники Кънчев, който тази година пое церемониал майсторството в своите опитни ръце. Весела Казакова много емоционално представи пред публиката прекрасен текст на поета Елин Рахнев за Стоян Камбарев, а събитието бе открито от победителя в последния X Фактор Харистияна Лоизу, която впечатли с великолепното си изпълнение.
 


В концерта взеха участие и любимите млади български поп звезди – Рафи и Дивна, както и Mr. VOG и оперната дива Весела Янева- двама от талантите, които Фондацията развива и подкрепя.

За поредна година, изключително приятна награда за всички млади таланти бе поканата зa летен творчески тридневен уъркшоп в полите на Пирин в луксозния хотел Bansko Royal Тowers, верен партньор на Наградите още от създаването им.
 
 

За всички млади творци бяха осигурени още много подаръци от приятелите и партньори на Фондацията- луксозни смарт телефони от Мтел, чекове за покупки от Debenhams от България мол, специална селекция вина от изба Братя Минкови, Party Service кетъринг, Restaurant аnd bar 60 60, шоколадовото изкушение “Merci”, ядките “Старата Фурна” и студио за лечение и релакс “Боуен Център”, както и малко духовна храна- списания от медийните партньори EVA, Икономист и Hello!

 

Церемонията за връчване на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев” е част от Културния календар на Столична община и се осъществи с официалното партньорство на УниКредит Булбанк, България Мол и с подкрепата на един от лидерите в търговията с електричество Мост Енерджи, Национален Дарителски фонд 13 века България и винарска изба Братя Минкови.
 


Останалите медийни партньори на Церемонията са БНТ, DARIK радио, интернет портала Dir.bg., Tелевизия In Life и първата интернет телевизия за култура и изкуство ArtLive на известния продуцент и оператор Васил Къркеланов, чийто екип се зае с ТВ реализацията на Церемонията. Първото излъчване ще бъде в празничната програма на БНТ на 25-ти май вечерта.

Продуцент на събитието е филмовата компания на Деси Тенекеджиева- НОВА филм. Гледайте интервюто ни с Деси, за да разберете как избират номинираните всяка година!