ArtLive - партньор на литературен клуб "Перото" в представянето и популяризирането на българската литература

Четене

Чудото на съвременната швейцарска литература, Жоел Дикер, прие поканата ни да посети София по повод премиерата на новия си роман - „Книга за Балтиморови”.

След феноменалния успех на „Истината за случая „Хари Куебърт” Дикер затвърждава таланта си със семейната сага „Книга за Балтиморови” (превод на български: Росица Ташева). Оригиналното издание превзе книжарниците в началото на октомври миналата година, а информацията за продажбите във Франция до края на 2015 г. е красноречива: за по-малко от 3 месеца са реализирани над 500 000 екземпляра.

„Книга за Балтиморови” проследява съдбата на двата клона от рода Голдман – Балтимор и Монклер, и предлага още по-проникновено изследване на вече познатите ни персонажи. Осем години след драматичния развой на събитията в „Истината за случая „Хари Куебърт” Маркъс Голдман сменя зимен Ню Йорк за тропическия климат на Бока Ратон, Флорида, където се залавя за работа върху следващия си роман. Този път решава да разкаже историята на собственото си семейство.

Жоел Дикер е роден в Женева през 1985 г. Дебютният му роман, „Последните дни на нашите бащи”, получава Наградата на женевските писатели през 2010 година. През 2012 г. излиза бестселърът „Истината за случая „Хари Куебърт”, от който са продадени над 3 милиона екземпляра, включително в България. За него Дикер печели последователно Наградата за призвание „Блюстейн-Бланше”, Голямата награда за роман на Френската академия и Награда „Гонкур” на гимназистите. Сред основните теми на творчеството му е алхимията на писателския труд, магическото превръщане на преживяното, на спомените, мислите и емоциите в история, по-жива от самия живот.