Гледайте на живо от Концертна зала на НМУ "Л. ПИПКОВ" и Камерна зала "БЪЛГАРИЯ"

Музика
Фестивали

 

 Организационният комитет на Международен конкурс „Млади виртуози“ и Фондация „Млади виртуози“ имат честта да обявят неговото издание през 2017 в категориите Цигулка, Виолончело, Флейта и Кларинет. Конкурсът ще се проведе в София в Камерна зала "България" и Концертната зала на НМУ "Любомир Пипков" от 30 март до 8 април 2017.

Международният конкурс "Млади виртуози", e предназначен за млади изпълнители от цял свят. Той предоставя нови възможности за всички участници да се състезават и контактуват със свои колеги, да изследват и обменят оригинални идеи, да интерпретират класическа и съвременна музика, да представт своя талант пред големи музиканти, доказали себе си на световните музикални сцени и в световния афиш. В рамките на Международен конкурс „Млади виртуози“ се провеждат редица творчески срещи, уъркшоп, „Академия за майсторство“, както и концерти на именити музиканти. От 2013 г. конкурсът е член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси - EMCY.European Union of Music Competitions for Youth - EMCY.

По повод 100-годишнината от основаването на първата Българска музикално образователна институция, по инициатива на Милка Митева през 2004 година се учреди Международния конкурс „Млади виртуози“. Конкурсът се организира ежегодно и се провежда с изключителната подкрепа на Фондация ”Америка за България”

.В желанието си да съхрани музикалната памет на България, част от специалностите носят имената на едни от най–ярките български музиканти и педагози, като: проф. Сава Димитров, проф. Кирил Карел Стари, проф. д-р Добри Палиев. С решение на организаторите на конкурса от 2017 година състезанието по цигулка ще носи името на знаменития български цигулар проф. Георги Бадев а състезанието по кларинет на проф. Сава Димитров.

 Програмата за изпълненията по дни:

 

 

 

 

Ето и изпълненията от предишните дни: