В “Дома на хумора и сатирата” в Габрово на 26-ти април тази година беше открита голямата ретроспективна изложба “Светът според Тодор Цонев”, която имате възможност да разгледате до месец април 2019-та година

Изложби

Художникът Тодор Цонев е известен досега с карикатурите си на Тодор Живков и комунистическата върхушка от недалечното ни минало. През целия си живот той среща неразбиране и отхвърляне. Познавайки до болка администраторите на изкуството и културата в България той съвсем основателно предполага заговор.

Това го доказват документите, удостоверяващи откази на изложби, публикации и задкулисните игри. Изключителната му природна дарба на художник и невероятната му художествена култивираност смущават. Реакцията е реакция на завистта и посредствеността - създаване на пречки, слухове и доноси. Така се стига и до неговия арест от Държавна сигурност през 1979 г. Той престоя в затворническите килии повече от 2 месеца. 

Но Тодор Цонев не е само карикатурист. Този артист създава огромно по обем творчество - пластика, графика, рисунка, живопис, което поради тематиката си няма как да намери място в публичното пространство на социалистическото общество и остава забравено. 

Приживе Тодор Цонев отказва да продава творчеството, така се запазва един огромен архив, съдържащ повече от 15 000 творби. Избрана част от тях се представят в най-голямата рестроспектива на художника правена досега.