Световни експерти от сферата на джаза ще споделят най-ценното от дългогодишния си опит си в първия ден от A to JazZ

Музика
Фестивали

Изключително интересна програма очаква всички професионалисти в областта на музиката в рамките на тазгодишната конференция A to JazZ Talks, провеждаща се в рамките на най-мащабния и разнообразен фестивал A to JazZ. Платформата за обмен на опит, която отваря врати за нови сътрудничества на международно ниво, ще се проведе на 5 юли, между 10:00 и 17:00 ч., в литературен клуб Перото в НДК.

Специално за събитието, включващо професионални дискусии, презентационни панели и менторски сесии, у нас пристигат водещи имена от Европа и САЩ с дългогодишен опит в сферата на джаза. Събитието се провежда под мотото „Път към международната сцена“, а лектори ще бъдат Катрин Маквикер, Иън Патерсън, Вирго Силламаа и Улрих Бекерхоф. Модератор ще е българският пианист, композитор и продуцент Димитър Бодуров, който от 2000-та година се развива професионално в Холандия. Единствената по рода си у нас конферентна платформа ще бъде фокусирана върху всички стъпки, които един музикант следва да предприеме, за да пробие на световния пазар. Интересен акцент в програмата се явяват менторските сесии, при които всеки присъстващ ще може да води лична дискусия с лекторите по конкретни въпроси, засягащи професионалното му развитие.

-------------------------------------------------------------
ПРОГРАМА

10:00 – 11:00
ПОСОКИ - лекторски панел (на английски език)

• Какво търси пазарът – има ли тенденции, има ли предпочитани формати
• Има ли идентичност българският джаз
• Какво привлича вниманието на програматорите

Лектори:Вирго Силамаа (Music Estonia), Иън Патерсън (All About Jazz), Катрин Маквикер (Music Works International); модератор: Димитър Бодуров
----
11:00 - 11:15 Почивка
----
11:15 – 12:30
СТЪПКИ - лекторски панел (на английски език)

• Презентационни материали: уебсайт, фейсбук, epk, снимки, видео и профили в онлайн платформи
• Дигитално разпространение на музика
• Участия в международни форуми и шоукейс фестивали
• Kонтакти с журналисти - медийни ревюта
• Kак да стигнем до агента

Лектори: Вирго Силамаа (Music Estonia), Иън Патерсън (All About Jazz), Катрин Маквикер (Music Works International); модератор: Димитър Бодуров
----
12:30 - 13:30 Почивка
----
13:30 – 14:00
Представяне на JazzAhead!– най-голямото джаз изложение в Европа. (на английски език)
• Kакво е JazzAhead!
• Kакви възможности дава на музикантите
• Участие в шоукейсите

Лектор: Улрих Бекерхоф – артистичен директор Jazzahead!, модератор: Димитър Бодуров
----

14:00 – 14:45
Инструменти за финансиране
• Национален фонд “Култура”: Презентация на актуални и предстоящи сесии на конкурсни програми за финансиране на проекти за създаване, развитие и популяризиране на български музикални продукти и артисти. Лидия Пейчева– главен експерт НФК
• Столична община, Дирекция “Култура”: Програми за финансиране на творчески продукти и артисти. Биляна Генова – директор на дирекция "Култура" и координатор на Столична програма „Култура”
----
14:45 – 15:00 Почивка
----
15:00 – 17:00
Менторски сесии с лекторите
-----------------------------------------------------------
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЛЕКТОРИТЕ

Катрин Маквикер (САЩ) е директор и основател на Music Works International и има зад гърба си тридесетгодишен опит като агент, а сред имената, за чието развитие е допринесла, се нареждат Dianne Reeves, Wayne Shorter и Norah Jones. Вторият участник в презентационните панели – Вирго Силламаа (Естония) също е с изключително разнообразна сфера на дейност – изпълнителен директор е на експорт офис и център за развитие на музикалната индустрия Music Estonia, собственик и основател е на консултантска агенция Avarus, част е от Управителния съвет на European Music Exporters Exchange, както и членува в съвета на Baltic Film, Media, Arts and Communication School. Като специален гост и лектор ще се включи и Иън Патерсън (Великобритания), който е музикален критик и журналист в най-знаковото списание за джаз музика в Европа All About Jazz. Отделен панел ще има също Улрих Бекерхоф (Германия) – артистичният директор на най-голямото изложение за джаз в Европа JazzAhead!. В програмата на A to JazZ Talks е включен и презентационен панел на Национален фонд „Култура“ и Столична програма „Култура“ с фокус върху финансирането на творчески продукти и участия в международни форуми.

Не пропускайте изключителната селекция от най-младите световни и български артисти в трите фестивални дни на A to JazZ на 5, 6 и 7 юли в Южен парк 2. Хедлайнери на деветото поредно издание на A to JazZ са новаторите Jacob Collier, Christian Scott aTunde Adjuah и Ghost-Note, а тазгодишното издание е посветено на младото поколение в музиката, новото звучене и авангардните смесици от стилове.

A to JazZ Talks се провежда в подкрепата на Столична програма „Култура“ и Национален фонд „Култура“.