Международният клавирен конкурс „Млади виртуози”

посветен на 100 години от рождението на голямата българска клавирна педагожка ЛИДИЯ КУТЕВА (1923-2004)

След успешното юбилейно издание на Конкурса „Млади Виртуози” през 2020 г., посветено на 100 години от рождението на проф. Панчо Владигеров, организационният комитет на Международен конкурс „Млади виртуози“, съвместно със Софийска филхармония, има честта да обяви Международен конкурс за пианисти, който ще се проведе през 2023 г.

Това изданиe ще носи името на голямата българска клавирна педагожка Лидия Кутева и се посвещава на 100 годишнината от нейното рождение. Международният конкурс „Млади виртуози“ e предназначен за млади изпълнители от цял свят. Той предоставя нови възможности за всички участници да се състезават и общуват със свои колеги, да изследват и обменят оригинални идеи, да интерпретират класическа и съвременна музика, дапредставят своя талант пред големи музиканти, доказали себе си на световните музикални сцени и в световния афиш. От 2013 г. конкурсът е член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси – EMCY (European Union of Music Competitions for Youth).

Международният конкурс „Млади виртуози“ възниква по инициатива на Милка Митева през 2004 г. Организира се ежегодно и се провежда с изключителната подкрепа на Министерство на културата, Американска Фондация за България, МФ „Св.Св. Кирил и Методий“, Софийска филхармония, както и много частни дарители. В желанието си да съхраним музикалната памет на България, част от специалностите носят имената на едни от най–ярките български музиканти и педагози, като Люба Енчева, Георги Бадев, Сава Димитров, Кирил Карел Стари, Добри Палиев, Марин Големинов, Панчо Владигеров.